Saturday, January 5, 2013

Resepi : Nasi Lemak & Sambal Tumis Udang

Nasi lemak memang favourite kalau ibu Anne masak. Tak sampai sejam periuk nasi dah kosong, kerak puntak tinggal. Anne suka masak sambal so, sambal Anne yang buat. So, takkan Anne nak letak resepi sambal je kan. Anne masak ni masa hujung tahun hari tu, tapi asyik lupa nak update resepinya.

Nasi Lemak



Bahan-bahan:
3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 batang serai besar dititik
2 cm halia - di potong nipis
3 helai daun pandan - disimpul dan diikat
1/2 sudu kecil garam -secukup rasa

Cara penyediaan :
Kupas halia, kemudian potong nipis-nipis. Cuci beras, letak dalam rice cooker, masukkan santan dan air. Masukkan serai, halia, daun pandan dan garam. Kacau mesra semuanya, dan masak seperti biasa di dalam rice cooker.

Sambal Tumis Udang



Bahan-bahan:
1 kilo udang sederhana besar
1 biji bawang besar - dipotomg nipis-nipis
2 sudu besar gula - boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan untuk dikisar:
10 biji cili kering - boleh ditambah, kalau kurang tak sedap.
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar atau digrill.

Cara Penyediaan:
Bersihkan dan toskan udang, ketepikan dahulu. Tumis bahan kisar, sehingga harum. Masukkan gula, asam jawa, dan garam. Terus kacau sampai masak dan naik minyak. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau lagi supaya mesra. Kemudian tutup api apabila udang masak. Udang mengeluarkan air sendiri so, tak perlulah sibuk tambah air. Nanti sambal jadi terlalu cair.

Selain sambal udang boleh lah sediakan kacang tanah dan ikan bilis yang hanya perlu digoreng, dan telur yang direbus. Timun tu, potong je, makan macam ulam.

2 comments:

  1. today i tacde udang, so i cook eggs.. survey resepy dlu, selalu lupa asam. sambal tumis ala ala mak. bon appetit ambrosia umami

    ReplyDelete
  2. boleh saje... life is easy, so make it simple.

    ReplyDelete