Wednesday, January 9, 2013

Asam Pedas Ikan Mayong : My Super Duper Simple Style

Hahaha... Semalam Anne masak ikan mayong masak asam pedas... Huhu tapi masak punya masak, adik Anne habiskan. Tak sempat nak merasa... Kempunan Anne nak makan Asam Pedas... Pagi tadi tengok dalam peti ais ikan mayong dah habis... Kena pegi pasar beli lah ni...

Ada kisah di sebalik Asam Pedas Ikan Mayong ni, nak tahu? Haha... Dulu masa ibu dengan ayah Anne mula-mula kahwin dulu,, first time ayah dengan ibu balik kampung ayah, arwah atuk Anne beli ikan mayong banyak. Dengan muka selamba, arwah atuk hulur dekat ibu. Dia suruh ibu masak Asam Pedas Ikan Mayong. Kata ibu, masa tu, tak ada letrik. Jadi ibu kena tumbuk lada... Tapi, itullah kali pertama dan terakhir ibu jumpa arwah atuk. Kata ibu, arwah atuk seronk sangat bila ayah bawa ibu balik.

Sebab cerita ni, Anne suka sangat masak Asam Pedas. Tapi apapun... Anne tetap nak share resepi Asam Pedas ni, pada korang sume.

Bahan-bahan
1 ekor ikan mayong (quite big sized) potong2 lah
2 biji bawang merah (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
10 biji lada kering (blend)
1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
daun kesum 2-3 helai

Cara Penyediaan
1. Tumis semua bahan blend.
2. Bila dah naik bau, masukkan air. Jangan banyak sangat nanti cair sangat tak sedap.
3. Bila dah mendidih, masukkan ikan.
4. Bila ikan dah separuh masak, perasakan dengan air asam jawa, garam dan gula.
5. Tambah air sikit. Masukkan daun kesum.
6. Bila mendidih, boleh tutup api.

Yummy!!! Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment